Katedra za Nove likovne medije

Akademija umetnosti Novi Sad

Katedra za Nove likovne medije je prvu generaciju studenata upisala u školskoj 2002-2003. godini. U studijskom programu osim klasičnih predmeta (slikanje, vajanje, grafika…), katedra sadrži tri glavna predmeta:

Intermedijalna istraživanja
Upoznavanje sa novim likovnim medijima gde studenti kroz eksperimentalno istraživački rad rade na projektima ambijentalne i generativne umetnosti, zvučnim i interaktivnim instalacijama.

Video umetnost
Studenti tokom studija stiču prakična i teorijska znanja iz oblasti video umetnosti počevši od avangardnog eksperimentalnog filma, animacije, dokumentarnog videa, stopmotion tehnike i kratke igrane forme.

Digitalna umetnost
Upoznavanje sa tematikom digitalne umetnosti kroz kombinaciju teoretske i praktične nastave, studenti se uvode u tehnike i metode internet kulture, problematikom socijalnih mreža, teorije medija i medijskog aktivizma kao i tehnikama vizualizacije podataka.

Svi predmeti su praktične prirode sa nezaobilaznim teorijsko-istorijskim akcentima. Putem predmeta Teorija medija i Likovni elementi, specifično namenjeni studentima katedre za nove likovne medije, studenti proširuju svoje teorijsko i praktično znanje kroz diskusiju i projektno iskustvo.

Plan i program osnovnih predmeta na katedri za Nove likovne medije je formulisan fleksibilno sa idejom konstantnog praćenja i usklađivanja sa najsavremenijim tendencijama na svetskoj umetničkoj sceni. Katedra je otvorena za spoljnju saradnju i često ima gostujuće profesore iz regiona i sveta. Jedna od ideja vodilja katedre je da se studenti što ranije upoznaju sa izlagačkim iskustvom i umetničkom scenom, tako da su studenti stimulisani da što češće učestvuju na umetničkim konkursima, a njihovo izlagačko iskustvo je obogaćeno i čestim grupnim ekspermentalno-performativnim nastupima, koji su posledica radionica i projekata u okviru rada na katedri.

Ishod procesa studiranja je stručnjak sa akademskim obrazovanjem, koji je po novostečenim znanjima iz oblasti novih likovnih medija i osnova za nastavu školovanja. Novi likovni mediji imaju ideju da prate i prilagođavaju se najsavremenijim svetskim umetničkim tendencijama i u budućem delovanju.

Program

Osnovne studije
Master studije

Nastavnici i saradnici

  Lidija Srebotnjak-Prišić, redovni profesor
  Dragan Živančević, redovni profesor
Vladan Joler, redovni profesor
Stevan Kojić, redovni profesor
Isidora Todorović, docent
Andrea Palašti, docent
Aleksandar Ramadanović, viši stručni saradnik
Sunčica Pasuljević Kandić, stručni saradnik
Ana Stefanović, stručni saradnik

Studenti

2017. Balać Igor
Jajić Teodora
Janić Vladimir
Molnar Edvard
Rakić Nađa
Reljić Milutin
Sušić Nataša

2016. Cvetković Marija
Ivić Dušan
Jevrić Tijana
Kuzmanov Jelena
Savin Petar
Požarev Novak

2015. Đuričkov Konstantin
Anđelković Sanja
Jokić Milica
Milić Petar
Novaković Mladen

2014. Gajinović Jelena
Kapičić Katarina
Novaković Vanja
Stojanović Luka